Es sekoju līdzi glikozes līmenim asinīs – un kilogrami pazuda
Pirms desmit gadiem ar regulāriem treniņiem sporta zālē pietika, lai zaudētu svaru. Pirms gada sapratu – tas vairs nedarbojas. Sportošana uzlaboja pašsajūtu, bet svars palika nemainīgs. Es zināju, ka pārsvarā ēdu veselīgi, tāpēc nesapratu, vai vecumam tiešām ir tik liela ietekme.

Kristjan Rabi FOTO: MARIS SAVIK | ROCK FM
Pie glikozes monitora nonācu caur pazīstamiem cilvēkiem. Man ieteica valkāt ierīci četras nedēļas, turpinot ēst un dzīvot kā parasti. Glikozes līmeņa mērījumi parādīja, kā dažādi pārtikas produkti ietekmē manu organismu un ko vajadzētu izslēgt no ēdienkartes. Zinātniskā pieeja nodrošināja skaidras cēloņsakarības un rezultātus, kas man izraisīja interesi un aizrautību.
Sākums bija viegls – un patiesībā arī viss pārējais
Aidex CGM uzstādīšana uz manas rokas bija vienkārša, un es to gandrīz nemaz nejutu. Baidījos, ka ierīce traucēs sportot vai ikdienas aktivitātēs, bet nekas tāds nenotika – pat pirtī varēja iet. Es biju diezgan slinks pašanalīzē, jo negribēju svērt produktus – tikai pierakstīju, ko ēdu un dzēru. Man teica, ka tas ir pilnīgi pietiekami, lai saprastu, kas man der un kas ne.
Jau pirmajās dienās pārsteigumi bija lieli. Piemēram, gadiem ilgi esmu ēdis pilngraudu maizi ar sieru, liesu vistas šķiņķi un daudz zaļumu. Biju pārliecināts, ka tas ir veselīgs brokastu variants. Bet monitors parādīja, ka katru rītu pēc šādas ēdienreizes glikozes līmenis strauji pieauga, tāpat kā pēc benzīntanka smalkmaizītēm!
Vienu dienu apēdu apelsīnu un pēkšņi izdzirdēju nepazīstamu skaņu – signalizāciju. Aplikācija parādīja, ka glikozes līmenis ir pārāk augsts. Tā notika ar daudziem produktiem, kurus uzskatīju par veselīgiem. Bet bija arī pozitīvi pārsteigumi – alus un vīns būtiski nepaaugstināja manu glikozes līmeni.
Četru nedēļu laikā notika daudz kas
Lietojot glikozes monitoru, es savā ēdienkartē neveicu būtiskas izmaiņas. Mans mērķis bija izmēģināt pēc iespējas vairāk produktu, lai saprastu, kas man der un kas ne. Jau testēšanas laikā ieguvu vērtīgu informāciju par to, kad un ko ēst, lai treniņos būtu vairāk enerģijas.
Pēc četru nedēļu testa perioda, kad mani rezultāti tika analizēti un saņēmu atsauksmes, nolēmu pagarināt monitoringa laiku vēl par 14 dienām. Šoreiz es izslēdzu no ēdienkartes visu, kas man nederēja, un ēdu tikai to, kas nenoveda pie krasām insulīna līmeņa svārstībām. Rezultāts bija pārsteidzošs – aplikācija, kas agrāk rādīja straujus glikozes līmeņa kāpumus un kritumus, tagad attēloja skaistu un vienmērīgu līkni.
Kādu rītu es pamanīju neparastu rādījumu un sazinājos ar savu kontaktpersonu. Mans glikozes līmenis miega laikā bija ļoti zems, un es bažīgi jautāju, ko tas nozīmē. Atbilde mani nomierināja – ķermenis nebija saņēmis cukuru un sāka izmantot enerģiju no tauku rezervēm, kas krājušās gadu gaitā – tieši vēdera zonā!